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# Question Answer 

1.  Are short-term, fixed-
term, paid interns and 
part-time employees 
included in the count 
to determine whether 
you have 25 or more 
employees for the 
purpose of 
determining whether a 
policy is required?   

 

 

ALL types of employees who physically work in Ontario as defined by the 
Employment Standards Act, 2000 (“ESA”). 

Anyone who meets the definition of “employee” under the ESA is counted. 
This includes employees with the following status: part-time, full-time, flex-
time, casual, fixed-term (regardless of the length of the term), on leave, on 
layoff, suspended, probationary, on strike/lockout, some trainees, and 
students unless they are performing work under a program approved by a 
college of applied arts and technology or university, a work program that is 
approved by a private career college registered under the Private Career 
Colleges Act, 2005, or a work experience program authorized by the school 
board that operates the school in which the student is enrolled.     

Independent contractors are not included in the count, but be aware that if 
they are misclassified, they would be counted as an employee.  

2.  What if the 
organization is family 
run and the CEO and 
COO are owners...do 
they still count here? 

These factors are irrelevant.  The only factors that are relevant in 
determining whether a right to disconnect policy is required are:  

a) Is the business provincially regulated?  

b) As of January 1st, does the business employee 25 or more employees 
who work for the business in Ontario?  

If the answer to the above 2 questions are “yes”, a right to disconnect policy 
is required.   

The policy applies to ALL employees whether they are family, founders, the 
president, the CEO or the receptionist.  

3.  If the business has 25 
or more employees in 
Ontario requiring a 
policy, and also has 

Yes. The requirement to have a Right to Disconnect Policy applies only in 
Ontario.  
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employees in other 
provinces in Canada, 
can the business limit 
application of the 
policy to its Ontario 
employees only?   

4.  With regards to 
employee count, what 
about the situation 
where there is a 
parent and a 
subsidiary that, in 
practicality work 
together?  

If two or more entities are deemed to be “related” under the ESA, then the 
number of employees working for both entities in Ontario would be counted 
in the aggregate.  For example if entity A has 10 employees, and entity B 
has 17 employees, and A and B are deemed to be related, then both A and 
B would be required to develop a Right to Disconnect Policy because in the 
aggregate they together employ 27 employees.  Whether the 
parent/subsidiary would be considered to be related under the ESA is a 
complex legal analysis for which legal advice ought to be sought. 

5.  You mentioned that 
crown employers are 
exempt. Can you 
expand upon that? 

The requirement for employers to have a written policy on disconnecting 
from work was added into the ESA on December 2, 2021. Therefore, the 
requirement applies to those employers covered by the ESA. Section 3 of 
the ESA lists several groups to whom the ESA does not apply at all, 
including where the employment relationship is within the federal 
jurisdiction, employees of an embassy or consulate of a foreign nation and 
his or her employer.  

The Ministry of Labour’s guidelines also specify that the requirement does 
not apply to the Crown, a Crown agency or an authority, board, commission 
or corporation whose members are all appointed by the Crown and their 
employees. 

6.  How will this interact 
with industries which 
are exempt from 
overtime under the 
ESA?  

 

Section 21.1.2 of the ESA states that the policy must apply to “all 
employees” and all employers who are covered by the ESA. None of the 
traditional overtime/hours of work exemptions presently apply. 

7.  Does there need to be 
a stand-alone 
disconnecting from 
work policy? 

 

No. the policy can be incorporated into existing employer policies such as 
an Hours of Work policy, Overtime Policy. It can also be included in an 
employee handbook or policies manual. 
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8.  Can you 'post' the 
policy on a website - 
and direct employees 
to the link, or do you 
need to give them a 
hard copy? 

 

There is no requirement to give an employee a hard copy, as long as the 
employee has the reasonable opportunity to access the document and a 
printer. 

The employer may provide the policy to employees as a: 

- printed copy,  

- an attachment to an email (if the employee can print a copy), 

-  a link to the document online if the employee has a reasonable 
opportunity to access the document and a printer 

9.  What if your company 
has offices outside of 
Canada or works 
within different time 
zones, do you have to 
be mindful of the time 
difference when 
sending emails to 
Canadian employees. 

How will time zones 
be impacted? If you 
have a customer/ 
supplier in Asia and 
need a response 
during their business 
hours which is our 
night, what happens 
then? 

If we work in a global 
work place and there 
are e-mails coming at 
all hours of the day, as 
the long the employee 
is not required to 
respond are we ok? 

 

The legislation does not specify that it is a right of employees to disconnect 
from work or be free from the obligation to engage in work-related 
communications completely after a certain time. Therefore, an employee 
receiving messages outside of their regular work hours is not a violation of 
the new requirement.  

The legislative requirement is simply that an employer who meets the 25-
employee threshold must have a written policy on “disconnecting from 
work”. An organization’s policy can contemplate that its employees have to 
coordinate with different time zones and should address this within the 
policy. If it is necessary for an employee to respond to certain types of 
communications, such as that from customers or suppliers, outside of their 
regular working hours, this can also be addressed in the policy. 

This is why it is beneficial to consult managers, supervisors, team leaders, 
etc. to understand how their teams/divisions operate in developing a policy 
that is suitable to your workplace.   For example, ae there certain types of 
communications that employees must review/respond to, but not others? 

10.  Does this include 
afterhours staff 

Time spent by an employee in training that is required by the employer or by 
law is counted as compensable work time. Training that is taken at the 
option of the employee, i.e., training that is not required by the employer as 
a condition of employment or continued employment or that is not otherwise 
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meetings, training and 
development? 

 

necessary for the performance of the employee’s job would not be 
considered working time.  

Employee rights under the ESA to not perform work are established through 
other ESA rules and employers should, consider overtime etc. when having 
after hours meetings. 

11.  What are the 
expectations around 
monitoring of policy 
and demonstrating 
due diligence? 

The amendments to the ESA are silent with respect to how an employer 
enforces or monitors the policy.  It should, however, be anticipated that 
proof of monitoring/enforcement will be expected should an employee make 
a complaint or an issue arise that it brought to the attention of the Ministry of 
Labour, including random audits. If an employer policy gives an employee a 
greater right or benefit than the ESA, then an employee may also be able to 
legally challenge the employer for non-compliance. 

 

12.  How does this effect 
the 3 hour rule that if 
employees respond to 
communication they 
are compensated for 
it? 

Whether the 3 hour rule applies is an analysis that needs to be undertaken 
based on the unique facts of the particular situation; it is not a one-size-fits 
all analysis/answer.   

 

13.  How should 
employers cover the 
issue of employees 
being on-call due to 
the nature of the 
business? 

How is it suggested 
we handle such a 
policy, when long 
hours of overtime are 
expected/the norm in 
this industry? 

The ESA does not specify that the policy provide a right for the employee to 
disconnect from work and be free from the obligation to engage in work-
related communications.  

If it is unreasonable to have everyone completely disconnect, make this 
clear in the policy. Clarify things like response-time expectations, including 
expectations depending on different situations (e.g., the time of day of a 
communication, the subject matter of the communication or who is 
contacting the employee).  

Having a disconnecting from work policy also does not mean that 
employees no longer have to meet their deadlines. However, employers 
should consider whether more staff are required if there is very little ability to 
disconnect at any time. 

These are the types of issues that you need to review with your business 
teams and your legal counsel to assist in the development of the policy; they 
are not mandated by the new legislation.  

 



 

5 

 

14.  What are some ways 
an employer can 
monitor hours of work 
for remote and hybrid 
workers? 

There are a variety of methods an employer can monitor hours of work, 
including requiring employees to keep time sheets, punch-in tools, 
automated time-and-attendance solutions, computer or mobile applications, 
etc.  

However, please keep in mind that there may be additional legal 
considerations when introducing such technology. For example, Bill 88, if 
passed, introduces a requirement for employers who meet certain 
conditions to develop a policy on electronic monitoring. There are also 
privacy implications to consider. 

This is an issue that should be analyzed by your business in consultation 
with your legal counsel; this is not mandated by the new legislation.  

 

15.  What if you have less 
than 25 employees? 
Can you email, text, 
etc after regular work 
hours? 

If you have less than 25 employees in Ontario, you are not required to have 
a disconnecting from work policy. 

The requirement to have a “disconnecting from work policy” does not mean 
that you cannot email/text/communicate with employees after regular 
working hours.  

16.  Could you address a 
customer contacting 
their account rep after 
hours? How do we 
deal with customer 
expectations with this 
policy? 

If an employer is required to have a disconnecting from work policy, then the 
policy must cover ALL of its employees. However, the policy can have 
different requirements/expectations for different types of 
roles/demands/expectations.  For example, an employer may have specific 
policy terms dealing with customer-facing positions that are different from 
administrative positions.   

17.  Many tech companies 
promote flexible work 
hours - employee 
chooses when to work 
as long as their tasks 
completed. Does this 
legislation eliminate 
this "perk"? 

What do you do if staff 
work staggered hours, 
especially with 
compressed or flexible 
work arrangements?   

The amendments to the ESA do not eliminate the ability for employers to 
maintain flexible work arrangements. There are multiple ways to be legally 
compliant with the new requirement to have a disconnecting from work 
policy while maintaining remote work, flexible work arrangements and with 
work being done across multiple time zones.  

Terms can be added into your policy to manage conflicting work schedules 
between employees/managers who still need to communicate in order to get 
the job done. 

For example, you can create tiers for the types of communications that 
require a responses those that do not based on a particular job’s 
requirements. Communications dealing with the following subject matters 
need not be addressed by an employee during a blackout period: 



 

6 

 

Administrative matters include anything relating to:   expense 
reimbursement, billing, pay, scheduling time off, etc. 

 

18.  Does this policy give 
employees the right to 
decline a company 
cell phone? 

The legislative changes do not create any new rights for employees. If an 
employee is required to have a company cell phone, then they cannot reject 
it based on the disconnecting from work requirement.  

Please note that any term that is included in an employer’s policy, if it is a 
greater right or benefit than minimum ESA entitlements, will likely be 
interpreted by the Labour Board as a statutory right, and enforceable as a 
statutory right. (s.5(2) of the ESA). 

 

19.  Is Ontario the only 
province that this has 
been implemented? 

Yes, Ontario is the first province in Canada to introduce a requirement 
related to disconnecting from work. 

20.  How might this apply 
to employees who 
travel for work? (i.e. 
flights to/from 
destination that may 
be outside working 
hours) 

The requirement to have a disconnecting from work policy does not have a 
direct impact on employees who travel for work. There are pre-existing rules 
and factors that apply when assessing when work is deemed to be 
performed by an employee. There are also pre-existing rules that assess 
when travel time is considered work time.  

If an employee regularly travels for work, it is prudent to outline expectations 
regarding disconnecting from work during this time. An employee is not 
required to stop all work outside of working hours as a result of the changes 
to the ESA. They can choose to continue to work if they choose to do so 

Employers must also keep in mind other Ontario employment laws such as 
those related to overtime where an employee is working during travel.  

 

 

 

 


